Dohányzás abbahagyása, Mi történik a dohányzás abbahagyása után?


A tüdő "varázslatos" gyógyulásra képes a dohányzás abbahagyása után Origo Dohányzás abbahagyása tüdőrákhoz vezető mutációkat korábban maradandónak gondolták, amelyek akkor sem múlnak el, ha valaki abbahagyja a dohányzást. Ám a Nature tudományos folyóiratban publikált új tanulmány dohányzás abbahagyása az a néhány tüdősejt, amely megúszta a károsodást, képes meggyógyítani a tüdőt.

dohányzás abbahagyása

Ezt a hatást ráadásul olyan páciensekben is megfigyelték, akik a dohányzás feladása előtt negyven évig napi egy doboz cigarettát szívtak - számolt be a kutatásról a BBC News. A dohányfüstben sok ezer vegyület van, amelyek miatt károsodik és mutálódik a tüdősejtek DNS-e, és lassan egészséges sejtből rákos sejtté változnak.

leszokni a dohányzásról, de továbbra is szeretne

A tanulmány felderítette, hogy mi történik a dohányosok tüdejével, mielőtt a rák kialakul náluk. A sejtek egy kis része azonban érintetlen marad. Az nem teljesen világos, hogy hogyan kerülik el a dohányzás okozta genetikai károsodást, de a tudósok szerint úgy tűnik, mintha "egy atombunkerben élnének".

lefogyott a dohányzásról való leszokás után

Mikor valaki abbahagyja a dohányzást, ezek a sejtek pótolják a dohányzás abbahagyása sejteket a tüdőben. A kutatók hangsúlyozták, hogy még vizsgálniuk kell, a tüdőnek dohányzás abbahagyása része képes regenerálódni. Emellett a tanulmány csak a fő légutakkal foglalkozott, a hörgőkkel, amelyek az oxigént a tüdőbe juttatják, azonban nem.

dohányzás abbahagyása a legjobb elektronikus cigaretta a leszokáshoz